pondělí 20. července 2015

Dva podivné dny v Berlíně



Den první:
 
V půl 6 ráno se mě snaží z postele vylákat optimismem jásající melodie budíku. Po prvních otravných tónech ji spěšně vypínám a nejistým krokem se potácím do kuchyně. Proč jsem proboha šla spát až ve 3 ráno? Jasně, pečlivě prostudovat mapy před odjezdem je důležité, ale neměla jsem na to předtím celý týden? Na druhou stranu, nejspíš bych samým vzrušením dřív ani usnout nedokázala, takže si nemám co vyčítat Rychle do sebe kopnu šálek kávy, naposledy kontroluji obsah batohu, s úlevou nacházím své kolo na chodbě přesně tam, kde jsem ho včera s lehkými obavami zanechala, a s radostí se řítím z kopce směrem k hlavnímu nádraží. Prší, a tak kromě bandy usmívajících se pracovníků Technických služeb potkávám jen kolony nelidsky působících aut.  
Vlak do Berlína zeje prázdnotou. Věším kolo na podivný hák v cyklistickém voze a přitom si vybavuji video z jatek, kde na podobné háky věší mrtvý dobytek, aby šel snadněji stáhnout z kůže. Poté se usadím k oknu s vědomím, že je to tento týden naposledy, co se nechávám z bodu A do bodu B přepravit bez vynaložení vlastního úsilí. Vlak se pomalu dává do pohybu.
Chvíli pozoruji skrz proudy po okně stékajícího deště barevné žižkovské domy a přemýšlím, jaké fascinující lidské osudy mohou jejich staré praskající zdi pamatovat, poté zavírám oči a znovu se probouzím o několik hodin později, dávno za česko-německými hranicemi. Mraky na nebi se začínají protrhávat a do vlaku nesměle pronikají první hřejivé paprsky slunce. V Drážďanech si ke mně přisedne skupina internacionálních babiček – Němka, Japonka a Švédka. Lámavou angličtinou jedna druhé popisují zážitky ze svých cest, zvědavě porovnávají zvyky společností, z nichž pocházejí, a člověk se při pohledu na ně nemůže přestat usmívat a přát si, aby byl jednou ve stáří stejně tak mladý.
Těsně před polednem přijíždím do sluncem prozářeného Berlína. Poprvé v životě se při jízdě na kole v provozu necítím jako sebevrah, tak perfektně značené a pohodlné ty cyklostezky v širokých berlínských ulicích jsou. Samou radostí třikrát obkroužím centrum, přitom si prohlížím všechny pozoruhodné památky vyjmenované v průvodci, jejichž jména a historii si můžete přečíst z tolika jiných zdrojů, že se mi zdá nesmyslné znovu zde o nich vyprávět. Snad jen, že nejvíce mě uchvátil staro-nový Kaiser Wilhelm Gedächtnis-Kirche, který považuji za dokonalé zhmotnění podstaty celého Berlína. Jak je to disharmonické spojení válkou poznamenaných historických budov s ambiciózní postmoderní architekturou na první pohled divné a ošklivé! A přesto, znáte snad jiné město, které by upřímněji, bez jakýchkoliv příkras dávalo na odiv celou svou historii, jakkoliv absurdní a nesnesitelná se může zdát? Člověku z toho může být buď hluboce smutno, nebo může být nadšen a okouzlen veškerou protikladností života, která se mu zde připomíná na každém kroku, a protože svítí slunce, není pro mě nikterak těžké spíše než melancholii podlehnout nadšení.
Po několikátém zakručení břicha si uvědomuji, že jsem samým nadšením ještě ani neobědvala, přestože před chvílí odbila čtvrtá hodina. Vydávám se tedy hledat ulici Kastanienallee, na jejímž vrcholu by se měl tyčit Konnopke´s Imbiß s nejlepším Currywurstem v Berlíně. Mapy v mobilu mi bez připojení k internetu nefungují, a tak zkouším zapojit svou intuici a prostě někam jedu. Po půlhodině chaotického bloudění to vzdávám a zkouším se radši někoho německy zeptat. Mám štěstí, protože hned první kolemjdoucí s sebou mají mapu Berlína, kterou mi s úsměvem darují a dokonce mi v ní zakroužkují, kde přesně se právě nacházíme. Vděčně se s nimi loučím a ke svému úžasu zjišťuji, že zakroužkovaná ulice je jen kousek od Kastanienallee. Ani se m nechce věřit, jak je má intuice skvělá, a zvesela ujíždím směrem k cíli.
Jaké je však mé překvapení, když místo ke stánku s božským Currywurstem opět přijíždím do centra na Museumsinsel a tento scénář se jako v absurdním divadle znovu a znovu opakuje! Asi hodinu bezradně kroužím kolem notoricky známých památek, pot ze mě jen teče, a nejhorší na tom je, že vůbec nechápu, co dělám špatně. Copak vůbec neumím číst v mapě? Jak se proboha chci dostat do Kodaně, když ani nejsem schopná najít jednu nedalekou ulici? Opřu kolo o zeď, znovu zoufale rozprostírám mapu, a vtom mi to dojde! V Berlíně se nacházejí dvě ulice podobného názvu, Oranienstraße a Oranienburgerstraße, a zatímco celou dobu stojím na jedné z nich, na mapě je zakroužkovaná ta druhá, ležící úplně jinde.
Po další čtvrt hodině jako v posledním tažení konečně přijíždím do cíle k zaslíbenému Imbißu. Nevím sice, nakolik může být tolik hladová a vyčerpaná bytost jako já objektivní, ale mám pocit, že lépe chutnající Currywurst bych v Berlíně skutečně pohledala jen stěží. Stejně tak výborné se mi zdá i pivo Berliner, kterého do sebe v několika minutách naliju hned dvě láhve, a v příjemném opojení se pomalu procházím po Kastanienallee, nádherné ulici plné kaváren, knihkupectví, bazarů s gramodeskami a kouzelným starým kinem, atmosférou tolik připomínající můj milovaný Žižkov.
Blíží se večer a s ním i čas konečně poznat mého hostitele, Philippa z Couchsurfingu. Bydlí na sídlišti, na kterém jsou poetické snad jen názvy jednotlivých ulic, nesoucí jména světových hudebních skladatelů. Trochu nervózně stisknu zvonek a snažím se příliš nemyslet na to, jak vyjetě musím po tomto náročném dni působit. Avšak podle příliš hlasitého smíchu, kterým Philipp reaguje téměř na každou z mých rádoby vtipných poznámek, je nejspíš ještě nervóznější než já. Naštěstí se po několika minutách oba uklidníme a konverzace dál plyne poklidně jako hladina řeky Správy. Zjišťuji, že Philipp za poslední 3 roky hostil přes 800 různých cestovatelů a pracuje v online psychologické poradně, poté vypiju 6 půllitrových sklenic vody (až doteď jsem si vůbec neuvědomila, jakou mám vlastně žízeň!) a vydám se do blízkého obchodu pro několik láhví piva, zatímco Philipp pro nás připravuje večeři.
Když se vracím „domů“, přivítají mě 3 další cestovatelky – obrovská Susanne z Dánska a dvě éterické bytosti z Islandu (za chvíli vyjde najevo, že jsem Philippovi blbě rozuměla, a ve skutečnosti jsou z Irska, ale vypadají tak nadpozemsky, že už to pro mě stejně navždycky zůstane Island). Susanne je 47 let, za doprovodu hlasitého funění přechází pomalým kolébavým krokem několik minut z jedné strany obýváku na druhou a má nepříjemnou zálibu neustále všechny fotografovat a následně tyto kompromitující materiály sdílet na Facebooku.
U večeře Philippa přesvědčím, aby nám předvedl něco ze své hudební tvorby, o které s takovou láskou píše na svém profilu. Chvíli se zdráhá, že prý to nestojí za nic, ale po první láhvi piva nadšeně souhlasí. Zhasne v obýváku světla a já nevěřícně zjišťuji, že se nám nad hlavou rozzářila obrovská disko koule, zaplavující pokoj zelenými srdíčky, rudými hvězdami a bůh ví čím ještě. Do toho se domem hlasitě rozezní pekelné osmdesátkové elektro, Philipp to doprovází svým pisklavým hlasem a tančí přitom jak pominutý. Rychle do sebe liju další a další pivo a i když to i přes mou čím dál tím větší opilost zůstává pořád stejně strašné, mám radost, že je ten zvláštní roztržitý pán najednou tak šťastný. Holky z Islandu to nejspíš vidí stejně, neboť si vyměňují několik pobavených pohledů, a Susanne, jako by se jí to vůbec netýkalo, exportuje do svého kapesního notebooku další miliardu fotek.
Po několika hodinách naštěstí dochází pivo a v domě zavládne ticho. Je na čase jít spát. 

Den druhý:

Několik minut po 6 ráno mě probouzí dřevorubecké chrápání Susanne. Ne, že bych byla nadšená, ale na druhou stranu toho dnes aspoň víc stihnu. Navíc je osvobozující probudit se z apokalyptického snu o 3. světové válce, která svět zachvátila po rozpadu EU, do celkem poklidného rána, i když s vědomím, že právě teď probíhají v Bruselu za zavřenými dveřmi jednání, která v úplnou destrukci společné Evropy klidně vyústit mohou. Je mi z toho smutno a nechápu, jak můžeme v našich dějinách znovu a znovu dopustit, aby uměle vytvořené peníze a s nimi související dluhy rozvracely náš skutečný svět se všemi jeho technickými vymoženostmi a vznešenými hodnotami, které člověk na okamžik proměněný v Boha dokázal vytvořit. Proč se navzájem tak trápíme? K čemu je člověku zisk, když pro něj musí druhý trpět? A existuje vůbec nějaká reálná šance, jak tuto plíživou a stále pokročilejší destrukci Evropy zastavit? Nebo nezbývá nic než čekat na katastrofu a s ní (snad?) spojenou katarzi?  
Na jiné myšlenky přicházím až ve chvíli, kdy znovu osedlám hřbet kola a rychlostí větru se řítím dolů z několikakilometrového kopce. Jak osvobozující je na chvíli jen tak jet a nad ničím velkým nepřemýšlet. Poslední volný den v Berlíně. Co budu dělat?
Nejdříve navštěvuji Kreuzberg, kde v jedné zapadlé uličce náhodně objevuji perfektní antikvariát a knihovnu Another Country. Ve dvou rozlehlých poschodích od podlahy ke stropu přeplněných anglickými knihami najdete zároveň spoustu křesel různých barev a velikostí, která člověka přímo svádějí k tomu, aby v nich ve společnosti knihy klidně proseděl celý den. Ve spodním patře objevuji kávovar, ledničku s pivem a domácí limonádou, čerstvý chléb, máslo, v rohu stojí opřená kytara a u dlouhého stolu sedí a diskutuje skupinka několika mladých lidí. Podle programu se zde konají také různé filmové projekce, čtenářský klub, autorská čtení, diskuse o společenských problémech,… Co víc si vůbec přát? Kdybych v Kreuzbergu žila, nejspíš mě odsud vůbec nedostanete.  
Dále stojí za zmínku odpolední návštěva tureckého trhu na Maybachufer. Za několik málo Euro si zde k obědu kupuji pytel čerstvých meruněk, šťavnaté mango, jablka a pomeranče a za doprovodu pouličního muzikanta zpívajícího o Bohu a lásce asi hodinu sedím u řeky, pomalu si vychutnávám všechno to dokonalé ovoce a přeji si, aby tato zdánlivě obyčejná chvíle nikdy neskončila. Pak nakupuji ještě trochu ovoce pro Philippa a ostatní spolubydlící, nabita novou energii dál bloumám neznámými ulicemi, a nakonec svou pouť končím na nejlepším možném místě, bývalém letišti Templehof.
V době berlínské blokády sloužil Templehof k zásobování Západního Berlína. Po pádu železné opony se však znovusjednocený Berlín během několika let rozrostl natolik, že se letiště octlo ze všech stran obklopené zástavbou a je proto z bezpečnostních důvodů nemožné nadále jej využívat k původnímu účelu. A tak sem začali chodit lidé podobně jako do parku – po několikakilometrových ranvejích se místo letadel projíždějí skejťáci, cyklisté a bruslaři, děti pouštějí draky, jiné si v trávě líně čtou nebo vychutnávají pivo, a ač se vedení města již několikrát pokoušelo prostor využít například pro výstavbu nových bytů, pokaždé narazilo na nevídanou vlnu odporu veřejnosti. Jsem nadšena, a tak střídavě jezdím po ranvejích a válím se v trávě až do západu slunce.
Večer se už nic příliš zajímavého neděje, jen přijela nová cestovatelka z amerického Texasu a nestačí se divit podivuhodnému životu Evropanů. „To jako fakt pijete vodu z kohoutku? Vždyť se dá koupit normálně v supermarketu!“ vzpíná ruce k nebi a zvědavě si ode mě nechává vysvětlit, co to je Česká republika. Aspoň si ale můžu trochu procvičit angličtinu…  Pak jdu brzo spát, nastavuji si budík na 6 ráno (pokud mě předtím nestihne probudit Susanne) a těším se a zároveň trochu bojím, jestli zítra těch prvních plánovaných 150 km dokážu ujet.   

Kaiser Wilhelm Geachtnis Kirche


Another Country
Kino v Kastanienallee
 
Tempelhof Flughafen

Žádné komentáře:

Okomentovat