úterý 28. července 2015

Německá jízda


            Den třetí
           
Kdyby se udělovaly ceny za hlasitost chrápání, byla by Susanne mistryní světa. Marné jsou špunty do uší, které mě byly schopny uchránit už před ledasčím, marné je zkoušet ji utišit či myslet na velikost vesmíru a malichernost svého problému... nemůžu spát a neumím si představit nic, co by v tu chvíli mohlo být horší. A když pak nad ránem konečně usnu a sním o mluvících holubech, pokazí mi to hned vzápětí zazvonění budíku. Mám chuť ho vyhodit z okna, na všechno se vysrat a spát dál až do oběda, ale nakonec se překonám a překvapivě plná energie vyrážím v 7 ráno na cestu. Na rozloučenou si v Kastanienallee dávám k snídani obří bagetu s mozzarellou a pestem, zapíjím to dvěma šálky kávy a s láskou pozoruji probouzející se Berlín. Bude se mi stýskat.
            Když se po ne příliš příjemné hodině strávené v dopravní zácpě dostávám na cyklostezku vzdalující se od silnice, zaplaví mě vlna euforie. Hurá na sever! Míjím zahrádkářské kolonie a rozlehlá jezera podobná mořím. Vzduch voní sladce po melounech a zpěv ptáků doprovází pravidelné předení mého milého kola. Pak následuje několik kilometrů dlouhá alej stovky let starých stromů, jejichž větve se v korunách vzájemně proplétají a tvoří tak zdánlivě nekonečný zelený tunel. A aby toho nebylo málo, cesta tímto magickým tunelem vede po celou dobu z kopce! Cítím se jako v ráji.
            Po prvních 51 km zastavuji v Oranienburgu. Trochu mě začínají bolet záda z batohu, nenapadlo mě totiž pořídit si na zadní kolo nosič, který tam snad všichni rozumní cyklisté mají, a hlavně mi dávno došly veškeré zásoby vody. Jako na zavolanou se přede mnou objeví levně vyhlížející Kebab-house. kde si dávám falafel s vychlazeným pivem, na záchodě plním láhve čerstvou vodou, a jediné, co mi kazí radost, jsou odporné hrací automaty, které tam nevím proč mají taky, a nějaký zoufalý kluk do nich láduje své poslední drobné.
            Následuje další nádherný úsek vedoucí desítky kilometrů souběžně s řekou Havel. Vzduch voní jehličím a květinami a je takové vedro, že nepotkávám jediného dalšího cyklistu. Užívám si to naprosté odpoutání se od civilizace až do chvíle, kdy mi po několika hodinách opět dochází voda a není kde  bych ji mohla doplnit (teoreticky snad v té zelené řece, ale ráda bych se ještě dožila zítřejšího rána). Tak jedu dál už poněkud méně nadšená, batoh se mi zdá čím dál tím těžší, záda bolavější, rty úplně suché a popraskané. Každou chvíli je však k vidění něco úžasného, co mě z té bolesti vytrhne, ať už vzácný vodomilný pták, dřevěný most nebo ukazatel, na kterém stojí, že do Fürstenbergu, mé dnešní cílové destinace, zbývá urazit posledních 20 km.
            Do cíle přijíždím těsně po západu slunce. Jediné, co mi zbývá, abych se dostala do svého hotelu a konečně se mohla napít, je vystoupat menší kopec. Abych to však neměla tak jednoduché, spadne mi těsně před hotelem řetěz a já se rozčílím a zařvu několik německých nadávek, jak nějaký zapšklý dědek. Sice nemám nejmenší problém řetěz během několika minut nasadit zpátky, ale zaseru si přitom tak nehorázně kalhoty a ruce - jako by nestačilo, že jsem ve tváři určitě rudá jak růže a zpocené vlasy mi trčí do všech stran, ještě musím mít upatlané ruce od oleje, vždyť s takovou mě do toho hotelu ani nepustí!
            Nakonec to probíhá hladce, jediné, co paní na recepci zajímá, je jestli jí mám jak zaplatit, a tak v 11 večer spokojeně ležím osprchovaná, najezená a napojená v měkké posteli, píšu smsku mámě, že po prvních 150 km žiju a mám se skvěle a konečně se můžu v klidu a do sytosti vyspat. 

Den čtvrtý

 Původní plán vstát v 6 ráno nevyšel. Vyhrabu se z postele o půl 10 a probudím se teprve při pohledu na švédský stůl u snídaně, kde je snad více jídla, než kolik jsem viděla za poslední měsíc. Čerstvé jahody, sýr, vajíčka, uzený losos, mňaaam!
Hotel opouštím o pět kilo těžší těsně před polednem. Sice jsem podle plánu měla být dávno v Neusterlitzu, tedy o 60 km dál, ale co naplat, i flákat se je občas potřeba. Stejně mám pocit, že tohle tropické vedro sportovním výkonům příliš nepřeje. Další hodinu bloumám lázeňským krokem po Fürstenbergu, nejvíc se mi líbí v protestantském kostele (těžko říct, zda je to jeho výjimečnou atmosférou, nebo prostě jen tím, že je v něm příjemný chládek) a uvědomuju si, že mě vedle zad začalo bolet ještě levé lýtko.
Pak tedy konečně vyjíždím a opět brzy zapomínám, jak je mi po tělesné stránce bídně. Cesta totiž vede překrásným lesem, kde je teplota stejně příjemná jako ve Fürstenbergském kostele, a meditovat se v něm dá snad ještě lépe. Vůbec si nevzpomínám, kdy jsem se naposledy cítila být tak klidná a očištěná. Tak zamilovaná do celého světa. Myslím na své přátele a rodinu a nemůžu se dočkat, až je znovu uvidím a obejmu. Snad jim budu schopna alespoň část tohoto krásného pocitu předat jako ten nejdražší suvenýr, který je vůbec možné si z cest přivést, a který podobně objevovali poutníci již před staletími.  
Po několika hodinách opouštím les a musím dál následovat cyklostezku podél silnice, kde lze meditovat jen stěží. Často zastavuji, abych si protáhla záda,  utřela pot z čela a zbavila skla svých brýlí otravných mušek. Je však milé, že kdykoliv takhle na chvíli stojím, zastaví u mě dřív nebo později i nějaký řidič nebo řidička a ptají se, zda je vše ok. Říkám, že jo, že pohoda, a přeji jim krásnej den a hned ho mám taky hezčí, protože je pěkné vidět, že o vás má někdo starost, i přestože jste jen divná ušmudlaná cyklistka.
Podle svých optimistických plánů jsem měla dnes večer dorazit do Rostocku, ale je dávno 8 a já teprve přijíždím do městečka Waren (Müritz), které je od Rostocku vzdáleno dalších 90 km. To mám za to ranní flákání. Příliš se tím ale nevzrušuji a v klidu si to překrásné lázeňské město obklopené největším vnitrostátním jezerem Německa procházím. Kdybych neměla v Rostocku domluvený Couchsurfing, snad tu i zůstanu spát jen tak v lese a hodiny naslouchám zpěvu neznámých, chráněných ptáků, ale nedá se nic dělat, poprvé a snad i naposled za celou cestu „podvádím“ a jedu do Rostocku vlakem. V životě jsem za ten pozoruhodný stroj pohybující se rychle po kolejích nebyla více vděčná!
Ta největší část dobrodružství má však v Rostocku teprve přijít. Hledá se byt mého hostitele Bennyho! Mám sice adresu, ale ne mapu, a tak se musím spousty lidí ptát (Benny totiž nevlastní mobil, takže mu nemůžu ani brnknout a poprosit ho o radu, něco až nepředstavitelného v tomto postmoderním věku), a zděšeně zjišťuji, že to je až kdesi v periferii města, takže se na kole plahočím další hodinu a půl. Cestou alespoň míjím překrásné přístavy a lodě, poprvé v životě cítím vůni Baltského moře a se zatajeným dechem sleduji paprsky zapadajícího slunce odrážející se od mořské hladiny. Pak se konečně dosmýkám k zastávce, která má být poblíž, ale místo Bennyho domu nacházím jen obrovská skladiště supermarketů, mám chuť se na to už vykašlat a jít spát někam pod most, že jsem radši nezůstala ve Warenu, ale nakonec potkávám nějakého milého týpka, který mě pošle správným směrem a s úderem půlnoci konečně zvoním na Bennyho zvonek.
Přichází mi otevřít asi pětadvacetiletý usměvavý týpek s kšiltem dozadu a velkou jizvou na noze. „My place is quite minimalistic,“ prohlásí, když vstupujeme do jeho bytu a já záhy pochopím, co tím myslí. V kuchyni nejsou kromě sporáku a varné konvice žádné elektrospotřebiče, ani lednička, a v obýváku nenajdete nic než starý počítač a pohovku. Říká, že můžu spát v jeho posteli v ložnici, zatímco on se vyspí na gauči. Jsem mu za všechno moc vděčná a ráda bych o něm zjistila něco víc, tak navrhuji, že bychom ještě mohli skočit na benzínku pro pár piv. Nadšeně souhlasí.
Povídáme si skoro až do rána. Zjišťuji, že Benny v 16 letech odešel z domova, ale díky pohostinnosti svých přátel se nikdy úplně neoctl na ulici. „Proto mám rád Couchsurfing, vím, jak důležitý to je, mít kde přespat. A jak důležitý je dělat něco dobrýho pro druhý. To se pak člověku vždycky vrátí, jak se ke druhejm chová.“
Ve 3 ráno přicházejí do Bennyho bytu další dva Couchsurfeři ze Španělska. Ubytoval je na poslední chvíli přes emergancy request, protože se v Rostocku octli naprosto neplánovaně a bez peněz na ubytování. „Stopovali jsme směrem na Hamburg. Pak nám konečně zastavil nějakej týpek s úplně božím sporťákem, co do Hamburgu jel, tak si říkáme, skvělý! Jenže to byl totální magor a rozjel to rychlostí asi 250 km/h. Nejdřív to byla prdel, ale pak jsme se začali bát, že nás fakt zabije. Museli sme mu říct, ať nás v nejbližším městě vysadí. A do Hamburgu radši dojedem až zítra.“
Ještě pár hodin si vyměňujeme šílené cestovatelské historky a nad ránem spokojeně usínáme.


                 

Žádné komentáře:

Okomentovat